شماره های تماس (021) 26 70 20 70
(021) 26 70 37 70
ساعت کاری مطب شنبه، یکشنبه، سه شنبه، چهارشنبه 08:00 الی 17:00
پنجشنبه ها 08:00 الی 12:00
آدرس مطب تهران، خیابان شریعتی، ،بین میرداماد وظفر
روبروی ایستگاه متروشریعتی،خیابان زیبا،پلاک60،طبقه دوم

آلرژی به بادام زمینی یک واکنش نادرست سیستم ایمنی بدن به پروتئین‌های موجود در بادام زمینی است. در این واکنش، سیستم ایمنی بدن به اشتباه بادام زمینی را به عنوان یک عامل خطرناک تشخیص می‌دهد و به تولید مواد شیمیایی مانند هیستامین و سایر ترکیبات پاسخ می‌دهد که به علائم و نشانه‌های آلرژی منجر می‌شود.

آلرژی به بادام زمینی می‌تواند در هر سنی آغاز شود. برخی از افراد ممکن است در طی زمان از آلرژی به بادام زمینی بهبود یابند، در حالی که برخی دیگر ممکن است دچار آلرژی مداوم به این ماده باشند. درمان این آلرژی اغلب شامل مدیریت نشانه‌ها، پیشگیری از تماس با بادام زمینی، و در موارد خاص، درمان آلرژی است.

این مقاله آخرین درمان‌های آلرژی به بادام‌زمینی، استراتژی‌های مدیریت علائم و اقدامات پیشگیرانه برای افزایش کیفیت زندگی افراد مبتلا به این بیماری را بررسی می‌کند.

علت اصلی آلرژی به بادام زمینی

علت اصلی آلرژی به بادام زمینی

آلرژی به بادام زمینی به دلیل واکنش نادرست سیستم ایمنی بدن به پروتئین‌های موجود در بادام زمینی ایجاد می‌شود. بیشتر آلرژن‌ها (موادی که واکنش‌های آلرژیک ایجاد می‌کنند) در پوسته یا قسمت خارجی بادام زمینی قرار دارند. پروتئین‌های مهمی که می‌توانند باعث واکنش‌های آلرژیک به بادام زمینی شود عبارت اند از:

  • آراکیدن (Ara h):این گروه پروتئینی در بادام زمینی وجود دارد و یکی از اصلی‌ترین عوامل مسئول برای واکنش‌های آلرژیک به این مواد است
  • پروتئین‌های دیگر: مانند آراکیدن، سایر پروتئین‌ها نیز در بادام زمینی وجود دارند و می‌توانند واکنش‌های آلرژیک را ایجاد کنند.

آلرژی به بادام زمینی ممکن است به دلیل عوامل ژنتیک نیز رخ دهد، به عبارت دیگر، اگر یکی از والدین فرد آلرژی به بادام زمینی داشته باشد، احتمال آلرژی در فرزندان نیز افزایش می‌یابد. واکنش آلرژیک به بادام زمینی می‌تواند متنوع باشد، از علائم خفیف گرفته تا واکنش‌های جدی که شامل مشکلات تنفسی و حتی آنافیلاکسی (واکنش حاد و زندگی‌تهدیدکننده) باشد. برای افرادی که به بادام زمینی حساسیت دارند، اجتناب از مصرف و یا مصرف آن با احتیاط و تحت نظر پزشک مهم است.

حساسیت به بادام زمینی چند روز طول میکشد؟

مدت زمانی که حساسیت به بادام زمینی طول می‌کشد، از فرد به فرد متفاوت است و به عوامل مختلفی بستگی دارد. برخی از این عوامل عبارتند از:

  • شدت حساسیت:  اگر حساسیت به بادام زمینی شما شدیدتر باشد، واکنش‌های آلرژیک نیز ممکن است سریعتر و شدیدتر ایجاد شود.
  • مقدار مصرف: مقدار بادام زمینی مصرف شده نیز می‌تواند تأثیر داشته باشد. مصرف مقدار زیاد بادام زمینی ممکن است علائم حساسیت را در مدت زمان کوتاه‌تر ایجاد کند.
  • نوع واکنش آلرژیک: در برخی از موارد، واکنش‌های آلرژیک ممکن است در عرض چند دقیقه پس از مصرف آغاز شوند، در حالی که در موارد دیگر، ممکن است چند ساعت طول بکشد.
  • وضعیت فردی: وضعیت فیزیکی و سلامتی کلی فرد نیز می‌تواند تاثیر گذار باشد. برخی افراد ممکن است به دلیل فرهنگ آلرژیک یا عوارض دیگر، نسبت به بادام زمینی حساسیت نشان دهند.

در کل، بیشتر واکنش‌های آلرژیک در عرض چند دقیقه تا چند ساعت پس از مصرف بادام زمینی آغاز می‌شوند. با این حال، در موارد شدیدتر، واکنش‌ها ممکن است سریعتر و حتی در عرض چند ثانیه ایجاد شوند.

بیشتر بخوانید : آلرژی به مواد غذایی

علائم آلرژی به بادام زمینی

آلرژی به بادام زمینی می‌تواند علائم گوناگونی ایجاد کند، از علائم خفیف گرفته تا علائم جدی. این علائم معمولاً در مدت چند دقیقه تا چند ساعت پس از مصرف بادام زمینی ظاهر می‌شوند. علائم شدیدتر ممکن است به شکل واکنش آنافیلاکسی، که واکنش حاد و زندگی‌تهدیدکننده است، ظاهر شوند. در زیر، علائم آلرژی به بادام زمینی آورده شده‌اند:

  • حساسیت در دهان و گلو: خارش یا تحریک در دهان و حلق و تورم دهان یا لبها.
  • علائم پوستی: قرمزی، خارش یا حساسیت در پوست.
  • علائم گوارشی: درد یا تورم شک و استفراغ یا اسهال.
  • علائم تنفسی: سرفه یا عطسه – خس خس صدا در حلق و مشکلات تنفسی مانند سرفه دائمی یا خس خس مزمن.
  • علائم عصبی: سردرد یا سرگیجه.
  • واکنش آنافیلاکسی (واکنش حاد): تنگی نفس یا آنافیلاکسی: این یک واکنش زندگی‌تهدیدکننده است که شامل تنگی نفس، سرفه شدید، کاهش فشار خون، و در موارد شدیدتر، افت قلبی و از دست دادن هوش می‌شود. این حالت نیاز به فوریت درمان پزشکی دارد.

در صورت تجربه هر یک از این علائم، به ویژه واکنش‌های شدید، حتماً باید به پزشک مراجعه کرده و مشورت حرفه‌ای و درمان مناسب را دریافت کنید. 

درمان آلرژی به بادام زمینی

درمان آلرژی به بادام زمینی اغلب شامل مدیریت نشانه‌های آلرژی و پیشگیری از تماس با بادام زمینی می‌شود. اگر در فرد تشخیص آلرژی به بادام زمینی انجام شود، پزشک می‌تواند یک برنامه درمانی مناسب تجویز کند. در ادامه، چند روش درمانی برای آلرژی به بادام زمینی آوردیم:

رویکرد درمانی سنتی

-اجتناب

استراتژی اولیه برای مدیریت آلرژی به بادام زمینی، پرهیز شدید از بادام زمینی و محصولات حاوی بادام زمینی است. این شامل :

– برچسب های مواد غذایی را با دقت بخوانید تا بادام زمینی و روغن بادام زمینی را بررسی کنید.

– اجتناب از آلودگی متقاطع در آشپزخانه ها یا قسمت های غذاخوری مشترک.

– اطلاع رسانی به مدارس، مراقبین و رستوران ها در مورد آلرژی.

-داروی اورژانسی

افراد مبتلا به آلرژی به بادام زمینی باید همیشه داروهای اورژانسی داشته باشند، مانند:

تزریق خودکار اپی نفرین : برای درمان واکنش های آلرژیک شدید (آنافیلاکسی) استفاده می شود. باید بلافاصله پس از تشخیص علائم آنافیلاکسی و به دنبال آن با خدمات اورژانس تماس بگیرید.

آنتی هیستامین ها: می توانند به مدیریت علائم خفیف کمک کنند اما در موارد آنافیلاکسی جایگزین اپی نفرین نیستند.

درمان های جدید برای آلرژی بادام زمینی

پیشرفت های اخیر در تحقیقات پزشکی منجر به درمان های جدیدی شد که هدف آن کاهش شدت آلرژی به بادام زمینی و حتی القای تحمل در برخی از بیماران است.

ایمونوتراپی دهان (OIT):

ایمونوتراپی خوراکی شامل مصرف مقادیر کم و تدریجی پروتئین بادام زمینی تحت نظارت پزشکی است. هدف از بین بردن حساسیت سیستم ایمنی است و به بیمار این امکان را می دهد که مقادیر کمی بادام زمینی را بدون واکنش شدید تحمل کند. در حالی که OIT درمانی نیست، می تواند به طور قابل توجهی خطر واکنش های آلرژیک شدید را کاهش دهد.

ایمونوتراپی اپی جلدی (EPIT):

ایمونوتراپی اپی جلدی

EPIT شامل پوشیدن پچ روی پوست است که حاوی مقادیر کمی پروتئین بادام زمینی است. پروتئین از طریق پوست جذب می شود و به تدریج سیستم ایمنی را از بین می برد. این روش هنوز در دست بررسی است، اما به عنوان یک جایگزین کمتر تهاجمی برای OIT نوید می دهد.

ایمونوتراپی زیر زبانی (SLIT):

SLIT شامل قرار دادن مقدار کمی پروتئین بادام زمینی در زیر زبان است، جایی که در بدن جذب می شود. این روش نسبت به OIT شدت کمتری دارد و ممکن است گزینه دیگری برای حساسیت زدایی ارائه دهد.

مدیریت آلرژی بادام زمینی در زندگی روزمره

مدیریت موثر آلرژی به بادام زمینی بیش از اجتناب از بادام زمینی است. در اینجا راهکارهایی برای کمک به مدیریت آلرژی در زندگی روزمره آوردیم :

1.آموزش و آگاهی

به خانواده و دوستان آموزش دهید: اطمینان حاصل کنید که اطرافیان شما شدت آلرژی و اهمیت پرهیز از بادام زمینی را درک می کنند.

اطلاع رسانی به مدارس و محل کار: برای ایجاد یک محیط امن با مدارس، کارفرمایان و همکاران همکاری کنید.

2.خواندن برچسب های مواد غذایی

قانون برچسب گذاری را بدانید: در بسیاری از کشورها، تولیدکنندگان مواد غذایی موظفند آلرژن های رایج از جمله بادام زمینی را روی برچسب خود ذکر کنند.

به دنبال مواد تشکیل دهنده پنهان بگردید: از موادی که ممکن است حاوی بادام زمینی باشند یا در تاسیساتی که بادام زمینی را پردازش می کنند، آگاه باشید.

3.بیرون غذا خوردن

به طور واضح ارتباط برقرار کنید: کارکنان رستوران را در مورد آلرژی مطلع کنید و سوالات مفصلی در مورد مواد تشکیل دهنده و تهیه غذا بپرسید.

رستوران ها را با دقت انتخاب کنید: برخی از رستوران ها نسبت به سایرین نسبت به سایرین حساسیت زاتر هستند، بنابراین تحقیق کنید و مؤسساتی را انتخاب کنید که می توانند نیازهای شما را برآورده کنند.

4.کیت اضطراری همراه داشته باشید

همیشه یک کیت اضطراری همراه داشته باشید که شامل:

– تزریق خودکار اپی نفرین

– آنتی هیستامین ها

– جواهرات شناسایی پزشکی که نشان دهنده حساسیت به بادام زمینی است

– دستورالعمل برای تجویز اپی نفرین

بیشتر بخوانید : بهترین فوق تخصص آلرژی در تهران

نتیجه گیری

آلرژی به بادام زمینی یک بیماری جدی است که نیاز به مدیریت دقیق و درمان پیشگیرانه دارد. در حالی که اجتناب استراتژی اولیه باقی می ماند، درمان های نوظهوری مانند ایمونوتراپی دهانی (OIT)، ایمونوتراپی پوستی (EPIT) و ایمونوتراپی زیرزبانی (SLIT) امید جدیدی را برای کاهش شدت واکنش های آلرژیک و بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا ارائه می دهد.

افراد مبتلا به آلرژی به بادام زمینی با اطلاع رسانی، آموزش به دیگران و آماده شدن برای شرایط اضطراری می توانند به طور موثری وضعیت خود را مدیریت کنند و خطر واکنش های شدید را به حداقل برسانند. آینده درمان آلرژی به بادام زمینی روشن است، با تحقیقات مداوم راه را برای راه حل های نوآورانه ای که ممکن است روزی راه حلی ارائه دهند، هموار می کند.

پاسخ

2 × 5 =

تماس سریع