جدید ترین روش برای کنترل بیماری آسم
بیماری آسم
بیماری آسم (Asthma disease) با درگیر کردن ریه ها و تحت تاثیر قرار دادن آن باعث می شود که فرآیند تنفس برای فرد مبتلا با مشکلاتی مواجه شود، بیان بیماری باعث تورم و باریک شدن مجرای هوایی شده و مسیر را با تولید مخاط اضافی مسدود می نماید . آسم با علائمی مانند تنگی نفس و التهاب ریه ها همراه است که در برخی از شرایط محیطی و یا تداخل با حساسیت های دیگر تشدید می شود.
مصرف داروها میتواند علائم این بیماری را درمان کند. شایان ذکر است که آسم، یک بیماری مزمن (مداوم) است، به این معنی که قابلدرمان نیست، اما علائم آن قابلکنترل هستند، نیاز به کنترل پزشکی دارد و در صورت عدم درمان، تهدیدی برای زندگی فرد محسوب میشوند.
درمان با داروهای ضد التهابی می تواند تا حد زیادی به درمان بیماران مبتلا به آسم کمک نماید. اما نتیجه حاصل از درمان موفقیت آمیز با این داروها معمولاً تا چند هفته پس از شروع روند درمانی قابل مشاهده می باشد. هدف از درمان آسم بهبود کیفیت زندگی مراجعین و کنترل و مدیریت علائم آزاردهنده آسم شامل کاهش خطر مرگ و میر بیماران بر اثر این بیماری و جلوگیری از پیشرفت آسم می باشد.
Contents
درمان دارویی آسم
هدف از تجویز درمان های دارویی، کنترل آسم و کاهش خطراتی که بر اثر ابتلا به این بیماری گریبانگیر بیماران می شوند، است.
انواع داروهای بکار رفته برای درمان قطعی آسم:
• داروهای پیشگیری کننده و متوقف کننده علائم مزمن بیماری (همچون سرفه و تنگی نفس شبانه روزی)
• تجویز داروهایی که کم تر از دو هفته علائم آسم را از بین می برند.
• داروهایی که سطح فعالیت های روزانه فرد را به حالت نرمال بازمی گردانند.
• بیماران می توانند با مراقبت های خود به نتایج مثبتی برسند.
• با درمان دارویی آسم می توان از تشدید این بیماری و بستری شدن در بیمارستان جلوگیری به عمل آورد.
آسم ممکن است در کودکان موجب آسیب به ریه ها و مشکلاتی در رشد مناسب این ارگان شود. با درمان های دارویی می توان از مواردی که منجر به آسیب به ریه ها شوند، جلوگیری به عمل آورد.
با مراجعه به فوق تخصص آلرژی می توان از عوارضی که مصرف بیش از حد دارو و یا استفاده از داروهای غیر مرتبط گریبانگیرتان می شود، تا حد زیادی پیشگیری نمود. بیماران پس از دریافت درمان های دارویی معمولاً از بهبود حالشان خبر می دهند. بنابراین پزشک فوق تخصص آلرژی از بیمار درخواست می نماید به منظور تداوم روند درمانی، 2 الی 4 هفته بعد به مطب وی مراجعه نماید.
دکتر یعقوب محبوبی اسکوئی فوق تخصص آلرژی، آسم و ایمونولوژی بالینی با بهره گیری از بروزترین متدهای علمی دنیا به تشخیص و بهبود علائم آلرژی و آسم می پردازد. شما می توانید جهت کسب اطلاعات بیش تر با شماره تلفن های 26702070-26703670 تماس حاصل نمایید و یا به آدرس اینستاگرام مراجعه کنید.
سایر روش های درمانی آسم:
-ایمونوتراپی آلرژن ها
تزریق ایمونوتراپی می تواند برای درمان و کاهش بسیاری از علائم آسم آلرژیک موثر باشد. از این نوع درمان برای کنترل واکنش بدن نسبت به آلرژن های خاص استفاده می شود. ایمونوتراپی هر چند که کم تر تأثیری بر آسم کهنه و چند ساله باقی می گذارد، اما در کنترل و یا درمان آسم فصلی نقش موثری بازی می کند. ایمونوتراپی می تواند به عنوان درمان کمکی در کنار درمان های بلند مدت قرار بگیرد.
درمان بیولوژیک
درمان بیولوژیک نیز تکنیک دیگری است که می تواند به عنوان درمان کمکی در کنار سایر روش های درمانی صورت پذیرد. اومالیزوماب (آنتی بادی منوکلونال) می تواند برای 5 الی 6 مرحله مراقبت از بیمارانی که دارای آسم و آلرژی پایدار هستند به عنوان درمان کمکی استفاده شود. اومالیزوماب می تواند برای جلوگیری از شدیدتر شدن علائم و احتمال بستری شدن بیماران مبتلا به آسم موثر باشد.
چه افرادی ممکن است به بیماری آسم مبتلا شوند؟
آسم که در حقیقت یک واکنش آلرژیک است ، در هر سن و برای هر شخصی اتفاق می افتد بنابراین احتمال بروز آن در تمامی افراد یکسان است اما در مواردی برخی از افراد با نسبت بالاتری در معرض ابتلای آن قرار دارند که در زیر به آن ها اشاره نمودیم :
به طور کلی افرادی که ممکن است نسبت به دیگران بیشتر به بیماری آسم مبتلا شوند کسانی هستند که
- سابقه خانوادگی ابتلا به آسم دارند
- دخانیات و تنباکو بسیاری مصرف می کنند
- در معرض دود دست دوم قرار دارند ( منظور همنشینی با افراد سیگاری یا قلیانی)
- قرار گرفتن در محیط هایی با آلودگی هوای بالا
- شرایط کاری که با دود قلع و سایر مواد همراه است
محرک های آسم
افرادی که مبتلا به بیماری آسم هستند، معمولا در هنگام تماس با مواد تحریککننده دچار حملات آسمی یا تشدید علائم همیشگی آن می شوند. محرک هایی که می توانند در تشدید علائم آسم تاثیر گذار باشند شامل برخی از مواد شیمیایی و محیط های آلوده است . البته بعد از مدتی فرد با تشخیص محرک های آسم ، از استفاده و یا قرار گرفتن در معرض آن خودداری می کند که این عامل خود برای پیشگیری از حملات آسمی بسیار موثر است. تاثیرات محرک ها ممکن است بلافاصله ایجاد شوند و در برخی از موارد هم ممکن است بعد از یک یا دو روز بعد شروع شوند. تاثیرات محرک ها در افراد مختلف متفاوت و با نشانه های نا مشابهی همراه است. از شایع ترین و رایج ترین محرک های آسم می توان به موارد زیر اشاره نمود :
- آلودگی هوا شامل آلایندههای کارخانهها، اگزوز خودروها، دود آتشسوزی
- کنههای گردوغبارکه با چشم دیده نمیشوند و در هوا وجود دارند
- ورزش
- کپک
- آفات (مثل سوسکها، موشها و سایر آفات خانگی)
- حیوانات خانگی
- دود تنباکو و سیگار
- وجود مواد شیمیایی یا بوهای قوی، گرد آرد یا چوب نیز میتواند باعث ایجاد حملات در برخی افراد شود.
علائم بیماری آسم چیست ؟
افرادی که به آسم مبتلا هستند علائم مشخصی را به همراه دارند و معمولا این دسته افراد دارای نشانه های واضحی از این بیماری هستند، آسم با درد قفسه سینه و گرفتگی آن همراه است و در طول روز و بیشتر شب ها با سرفه های مکرر فرد را مورد حمله قرار می دهد. افراد مبتلا به آسم نسبت به قرار گرفتن در محیط های بسته و یا دارای گرد و غبار حساس هستند و توانایی تنفس راحت در این شرایط را نخواهند داشت . به طور کلی تنگی نفس، خس خس کردن سینه در زمان راه رفتتن یا فعالیت های سبک از نشانه های ابتلا به آسم است .
نشانه های کلی آسم شامل موارد زیر خواهد بود:
- سفتی یا درد قفسه سینه
- سرفه (بهخصوص در شب)
- تنگی نفس
- خسخس سینه
ممکن است در هر حمله آسم، همه این علائم ذکر شده را در کنار هم نداشته باشید. در آسم مزمن، شما ممکن است علائم و نشانههای مختلفی را در زمانهای مختلف تجربه کنید که این علائم میتواند بین حملات آسم تغییر کند.
افراد مبتلا به آلرژی یا افرادی که در معرض دود تنباکو قرار دارند بیشتر در معرض ابتلا به آسم هستند که این شامل دود دستدوم (قرارگرفتن در معرض دود شخصی که سیگار میکشد) و دود دست سوم (قرارگرفتن در مکانهایی که برخی سیگار کشیدهاند) میشود.
آمارها نشان میدهد که زنان بیشتر از مردان به آسم مبتلا میشوند. همچنین این بیماری افراد سیاهپوست را بیشتر از سایر نژادها تحت تاثیر قرار میدهد.
حملات آسمی
ممکن است در برخی از شرایط علائم آسم تشدید و با حالت هایی از تنگی نفس و خرخر کردن سینه همراه شود. فرد مبتلا به آسم معمولا در اثر وارد شدن فشارهای عصبی یا استرس و یا قرار گرفتن در برخی از محیط های خاص دچار حمله آسمی می شود که این عارضه منجر به سفت شدن عضلات اطراف راه های هوایی می شود. در این وضعیت دیواره راه های هوایی معمولا متورم، زخیم و ملتهب شده و فرد قادر به نفس کشیدن عادی نخواهد بود. البته حملات آسمی دارای عوارض دیگری هم است که خس خس سینه، سرفه های شدید نیز مشاهده می شود. معمولا حمله آسمی تشدید شونده است و فرد نیاز به مراجعه حتمی به اورژانس یا پزشک خواهند داشت .
در طول حمله آسم، سه چیز ممکن است رخ دهد:
برونکواسپاسم: ماهیچه های اطراف راه های هوایی منقبض می شوند (سفت می شوند). هنگامی که آنها سفت می شوند، راه های هوایی شما را باریک می کند. هوا نمی تواند آزادانه از طریق راه های هوایی منقبض جریان یابد.
التهاب: پوشش مجاری تنفسی شما متورم می شود. مجاری تنفسی متورم اجازه نمی دهد هوای زیادی به ریه های شما وارد یا خارج شود.
تولید مخاط: در طول حمله، بدن شما مخاط بیشتری تولید می کند. این مخاط غلیظ راه های هوایی را مسدود می کند.
هنگامی که راه های هوایی شما سفت تر می شود، صدایی به نام خس خس هنگام نفس کشیدن، صدایی که راه های هوایی شما هنگام بازدم ایجاد می کند، تولید می کنید. همچنین ممکن است یک حمله آسم به نام تشدید یا تشدید را بشنوید. این اصطلاح برای زمانی است که آسم شما کنترل نشده باشد.
منبع:
Source: https://www.worldallergy.org/education-and-programs/education/allergic-disease-resource-center/professionals/allergic-asthma-symptoms-and-treatment