درمان آسم با شیوه های جدید از جمله راه ها برای کنترل کردن این بیماری مزمن تنفسی است. جهت کاهش علائم و کنترل این بیماری، از روش های مختلفی استفاه می کنند که از جمله آن ها استفاده از داروها است.
اصلی ترین موضوع در روش های کنترلی برای درمان آسم این است که باید پیش از وضوع حملات طولانی آسم اتفاق بیفتد. در واقع با مصرف داروها و کنترل محرک ها می توان از بروز حمله آسمی جلوگیری کرد. در واقع برای زمان هایی که حمله آسمی رخ می دهد، اسپری معروف آسم آلبوترول وجود دارد که افراد از آن استفاده می کنند. ولی با استفاده از روش های پیشگیرانه، دفعات کمتری به اسپری نیاز خواهد بود و همچنین دفعات حمله نیز کمتر می شود.
مصرف داروها میتواند علائم این بیماری را درمان کند. شایان ذکر است که آسم، یک بیماری مزمن (مداوم) است، به این معنی که قابلدرمان نیست، اما علائم آن قابلکنترل هستند، نیاز به کنترل پزشکی دارد و در صورت عدم درمان، تهدیدی برای زندگی فرد محسوب میشوند.
درمان با داروهای ضد التهابی می تواند تا حد زیادی به درمان بیماران مبتلا به آسم کمک نماید. اما نتیجه حاصل از درمان موفقیت آمیز با این داروها معمولاً تا چند هفته پس از شروع روند درمانی قابل مشاهده می باشد. هدف از درمان آسم بهبود کیفیت زندگی مراجعین و کنترل و مدیریت علائم آزاردهنده آسم شامل کاهش خطر مرگ و میر بیماران بر اثر این بیماری و جلوگیری از پیشرفت آسم می باشد.
درمان دارویی آسم
هدف از تجویز درمان های دارویی، کنترل آسم و کاهش خطراتی است که بر اثر ابتلا به این بیماری گریبان گیر بیماران می شوند.
انواع داروهای بکار رفته برای درمان قطعی آسم عبارتند از:
• داروهای پیشگیری کننده و متوقف کننده علائم مزمن بیماری (همچون سرفه و تنگی نفس شبانه روزی)
• تجویز داروهایی که کم تر از دو هفته علائم آسم را از بین می برند.
• داروهایی که سطح فعالیت های روزانه فرد را به حالت نرمال بازمی گردانند.
بیماران می توانند با مراقبت های خود به نتایج مثبتی برسند. با درمان دارویی آسم می توان از تشدید این بیماری و بستری شدن در بیمارستان جلوگیری به عمل آورد. آسم ممکن است در کودکان موجب آسیب به ریه ها و مشکلاتی در رشد مناسب این ارگان شود. با درمان های دارویی می توان از مواردی که منجر به آسیب به ریه ها شوند، جلوگیری به عمل آورد.
با مراجعه به فوق تخصص آلرژی می توان از عوارضی که مصرف بیش از حد دارو و یا استفاده از داروهای غیر مرتبط گریبانگیرتان می شود، تا حد زیادی پیشگیری نمود. بیماران پس از دریافت درمان های دارویی معمولاً از بهبود حالشان خبر می دهند. بنابراین پزشک فوق تخصص آلرژی از بیمار درخواست می نماید به منظور تداوم روند درمانی، 2 الی 4 هفته بعد به مطب وی مراجعه نماید.
سایر روش های درمانی آسم:
به جز روش های دارویی، روش های دیگری نیز وجود دارند که می توان از آن ها برای درمان آسم استفاده کرد. از جمله این روش ها عبارتند از:
ایمونوتراپی آلرژن ها
تزریق ایمونوتراپی می تواند برای درمان و کاهش بسیاری از علائم آسم آلرژیک موثر باشد. از این نوع درمان برای کنترل واکنش بدن نسبت به آلرژن های خاص استفاده می شود. ایمونوتراپی هر چند که کم تر تأثیری بر آسم کهنه و چند ساله باقی می گذارد، اما در کنترل ویا درمان آسم فصلی نقش موثری بازی می کند. ایمونوتراپی می تواند به عنوان درمان کمکی در کنار درمان های بلند مدت قرار بگیرد.
درمان بیولوژیک
درمان بیولوژیک نیز تکنیک دیگری است که می تواند به عنوان درمان کمکی در کنار سایر روش های درمانی صورت پذیرد. اومالیزوماب (آنتی بادی منوکلونال) می تواند برای 5 الی 6 مرحله مراقبت از بیمارانی که دارای آسم و آلرژی پایدار هستند به عنوان درمان کمکی استفاده شود. اومالیزوماب می تواند برای جلوگیری از شدیدتر شدن علائم و احتمال بستری شدن بیماران مبتلا به آسم موثر باشد.
درمان آسم در چه شرایطی سخت تر است؟
در صورتی که فرد آسمی در هوای آلوده قرار داشته باشد، احتمال عود کردن بیماری او بیشتر می شود. در واقع هوای آلوده، شامل آلرژن هایی است که بروز آسم را تشدید می کند. به همین جهت بهتر است کنترل و درمان موثر آسم، فضایی که در آن هستنید را پاکیزه نگه دارید و همچنین از فضاهای آلوده و زمینه ساز آلرژی دوری کنید.
علاوه بر فضا، درمان در افرادی که وزن بسیار زیاد یا بسیار کمی دارند هم سخت و دشوار محسوب می شود. دلیل آن در این است که وزن بالا یا کم بیماری های مختلفی را به همراه خود دارد مانند فشار خون و قند خون و غیره. درمان آسم به همراه چنین بیماری هایی سخت تر از حالت نرمال خواهد بود. همچنین امکان تداخل دارویی میان آنها وجود خواهد داشت.