چه در یک شهر شلوغ و یا در حومه شهر زندگی کنید، آلودگی هوا معضلی است که همه ما در یک نقطه با آن مواجه می شویم. توسعه صنعتی و افزایش وسایل نقلیه در جاده ها، فرار از آلودگی را برای افراد جامعه سخت تر از قبل کرده است. غلظت بالای مواد شیمیایی مانند نیتروژن دی اکسید، دی اکسید گوگرد و ذرات گازوئیل از اگزوز وسایل نقلیه موتوری و کارخانه ها هر روز هوا را آلوده می کند. این مساله باعث شده است که ما در این مقاله به تعریفی از آلرژی به آلودگی هوا و عوامل تاثیر گذار در این عارضه و همچنین گزینه های درمانی آن بپردازیم.
پژوهشی که اخیرا توسط سازمان بهداشت جهانی انجام شد، نشان داد که از هر 10 نفر روی زمین 9 نفر از هوای بسیار آلوده تنفس می کنند. این آلاینده ها برای افرادی که آن را تنفس می کنند مضر هستند، همچنین آلاینده های هوا به عنوان تشدید کننده و ایجاد کننده حساسیت شناخته شدهاند، زیرا میتوانند آلرژن های گرده را به بخشهای کوچکتر پراکنده کنند. آلودگی هوا، نه تنها بر روی فردی که آلرژی به آلودگی دارد، بلکه بر فردی که از آلرژی به گرده رنج می برد نیز تأثیر می گذارد.
آلرژی به آلودگی هوا چیست؟
آلرژی به آلودگی هوا به پاسخ ایمنی نامطلوب ناشی از آلاینده های مختلف در هوا اشاره دارد. این آلاینده ها می توانند شامل ذرات معلق (PM)، دی اکسید نیتروژن (NO2)، دی اکسید گوگرد (SO2) و ترکیبات آلی (VOCs) باشند. این مواد به خودی خود (مانند گرده یا موی حیوانات خانگی) آلرژن نیستند اما می توانند آلرژی و آسم موجود را تشدید کنند و منجر به افزایش حساسیت ها و علائم شوند.
علل آلرژی ناشی از آلودگی هوا چیست؟
با افزایش سریع شهرنشینی، صنعتی شدن و تغییرات سبک زندگی ناشی از آن، آلاینده های هوا در حال افزایش بوده و منجر به افزایش تعداد آلرژی های ناشی از آلودگی هوا نیز شده است. تعدادی از آلاینده های هوای بیرونی از علل ایجاد کننده این آلرژی در افراد هستند از جمله:
1. ذرات معلق هوا (PM)
ذرات معلق در هوا، یکی از خطرناک ترین آلاینده های هوا هستند. این ذرات ریز می توانند به اعماق ریه ها نفوذ کرده و حتی وارد جریان خون شوند و پاسخ های التهابی را تحریک کنند. برای افرادی که از قبل آلرژی دارند، قرار گرفتن در معرض سطوح بالای این مواد می تواند منجر به افزایش حساسیت و واکنش های آلرژیک شود.
2. دی اکسید نیتروژن (NO2)
NO2 عمدتاً از گازهای گلخانه ای، خودرو و فرآیندهای صنعتی تولید می شود. قرار گرفتن در معرض این گاز می تواند سیستم تنفسی را تحریک کند و شرایطی مانند آسم و رینیت آلرژیک را تشدید کند. مطالعات نشان می دهد که سطوح بالاتر NO2 با افزایش مراجعات به بیمارستان برای مشکلات تنفسی مرتبط است.
3. دی اکسید گوگرد (SO2)
دی اکسید گوگرد که معمولاً با فعالیت های صنعتی و سوزاندن سوخت های فسیلی مرتبط است، می تواند باعث مشکلات تنفسی و تشدید آلرژی شود. قرار گرفتن در معرض این گاز می تواند منجر به سوزش گلو و چشم و حتی در بلند مدت با پیامدهای شدیدی همراه باشد.
4. ترکیبات آلی فرار (VOCs)
VOCها مواد شیمیایی آلی هستند که می توانند در هوا تبخیر شوند. آنها در محصولات متعددی از جمله رنگ ها، لوازم شست و شو و عطر یافت می شوند. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض این مواد می تواند منجر به مشکلات تنفسی شود و ممکن است باعث واکنش های آلرژیک در افراد حساس شود.
اثرات آلودگی هوا بر سلامت انسان بسیار زیاد است. سالانه 7 میلیون نفر در سراسر جهان به دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست می دهند. از این رو، آگاهی از علل و عوارض آلودگی هوا و رفع آن حائز اهمیت است.بهترین متخصص آلرژی می تواند شما را در این زمینه راهنمایی کند .
چگونه علائم آلرژی به آلودگی هوا را تشخیص دهید؟
افراد حساس به آلودگی هوا ممکن است طیف وسیعی از علائم را تجربه کنند که می تواند از نظر شدت متفاوت باشد. علائم رایج عبارتند از:
– اختلالات تنفسی: سرفه، خس خس سینه و تنگی نفس علائم شایعی هستند، به ویژه در افراد مبتلا به آسم یا سایر بیماری های تنفسی.
– تحریک بینی: علائم مشابه تب یونجه مانند عطسه، آبریزش یا گرفتگی بینی و خارش چشم ممکن است رخ دهد.
– واکنش های پوستی: برخی از افراد ممکن است به عنوان واکنش به آلاینده های هوا دچار بثورات پوستی یا کهیر شوند.
– خستگی: قرار گرفتن در معرض مزمن می تواند منجر به افزایش خستگی و کاهش سلامت کلی شود.
برخی از بیماری های جدی ناشی از آلرژی به آلودگی هوا چیست؟
آلودگی هوا یک خطر بزرگ زیست محیطی برای سلامت تمام انسانهاست و به طور تصاعدی در حال افزایش بوده و باعث ایجاد چندین بیماری ناشی از آلودگی هوا نیز شده است. آلرژی ناشی از آلودگی هوا باعث ایجاد بیماری آلرژیک تنفسی و تعدادی دیگر از بیماری های مرتبط با آلودگی می شود.
در اینجا لیستی از بیماری های ناشی از آلودگی هوا آمده است :
- بیماری های قلبی
- سرطان ریه
- آسم
- سکته
- التهاب مزمن راه های هوایی یا برونشیت
اثرات مضر آلودگی هوا جدی است؛ یک سوم از مرگ و میرهای ناشی از سکته مغزی، سرطان ریه و بیماری قلبی در نتیجه آلودگی هوا است. علاوه بر این، آلرژی به آلودگی هوا می تواند باعث رینیت آلرژیک یا تب یونجه شود، وضعیتی که تا 40 درصد از جمعیت جهان را تحت تاثیر قرار داده است. در واقع، طبق یک مطالعه، از هر 2 نفر یک نفر تا سال 2050 در سراسر جهان دچار آلرژی خواهد شد.
مدیریت و درمان آلرژی آلودگی هوا
مانند سایر آلرژی ها، هیچ درمان قطعی برای آلرژی های ناشی از آلودگی وجود ندارد. بهترین گزینه این است که قرار گرفتن در معرض آلاینده های هوا را کاهش دهید تا آلرژی شما تحریک نشود. اگر آلرژی شما شروع شد، می توانید با مشورت پزشک از آنتی هیستامین ها یا اسپری های بینی استفاده کنید.
برای درمان آلرژی به آلودگی هوا ، بهترین راه برای مدیریت آلودگی هوا، جلوگیری از قرار گرفتن در معرض آلاینده های هوا است. در حالی که ممکن است این مساله امری امکان پذیر نباشد، می توانید برخی از داروهای آلرژی ناشی از آلودگی را مصرف کنید تا قرار گرفتن در معرض آن عوامل تحریک کننده محدود شود.
راهکارهای پیشگیری از آلودگی هوا عبارتند از:
استفاده از ماسک یکبار مصرف به خصوص در هنگام ترافیک شدید.
اگر سیگار می کشید، راه ایده آل برای کمک به کسانی که از آلرژی رنج می برند ترک آن است.
برای جلوگیری از ورود آلاینده ها به داخل منزل، پنجره ها را بسته نگه دارید.
از عطرهای تند خودداری کنید و از دوستان و خانواده خود بخواهید همین کار را انجام دهند.
همچنین می توانید برای درمان آلرژی خود آنتی هیستامین مصرف کنید، اما لطفاً برای تجویز صحیح آن حتما با پزشک مشورت کنید.
اسپری های بینی را برای کاهش علائم آلرژیک و رفع گرفتگی مجاری بینی مسدود شده، در دسترس داشته باشید.
بهداشت را به خوبی رعایت کنید.
سلام خسته نباشید من چند سالی التهاب روده دارم الان یه سال اسم دارم حالم خیلی بده پیش چند دکتر رفتم اما خوب نشدم
باید علت رو بررسی کنیم بعد درمان رو لحاظ نماییم