شماره های تماس (021) 26 70 20 70
(021) 26 70 37 70
ساعت کاری مطب شنبه الی پنجشنبه بجز یکشنبه ها۱۵:۰۰ الی ۲۱:۰۰
پنجشنبه ها ۱۲:۰۰ الی ۱۸:۰۰
آدرس مطب تهران، خیابان شریعتی، ،بین میرداماد وظفر
روبروی ایستگاه متروشریعتی،خیابان زیبا،پلاک60،طبقه دوم

آلرژی به مواد غذایی

آلرژی به مواد غذایی

افرادی که آلرژی به مواد غذایی دارند، سیستم ایمنی بدن آنها نسبت به پروتئین های موجود در برخی از مواد غذایی واکنش نشان می دهد. در حقیقت سیستم ایمنی این افراد، پروتئین های موجود در برخی از مواد غذایی را همچون باکتری ها و ویروس ها تلقی می کند.
طبق تخمین های انیسیتو بیماری های آلرژیک و عفونی، تقریباً 5 درصد از کودکان و 4 درصد از بزرگسالان به آلرژی مواد غذایی مبتلا می باشند. همچنین در 20 سال اخیر، 20 درصد به جمعیت این افراد افزوده شده است.

حقایقی در مورد آلرژی های غذایی

در این بخش به چند نکته کلیدی در مورد آلرژی غذایی اشاره می نماییم.
• به نظر می رسد آلرژی در کودکان در حال افزایش است.
• در برخی از افراد مبتلا به آلرژی مواد غذایی با گذشت زمان بهبود می یابند.
• برخی از علائم آلرژی به مواد غذایی شامل حالت تهوع، اسهال و ریزش اشک می باشد.
• بادام زمینی، تخم مرغ، سویا و شیر از مهم ترین غذاهای آلرژی زا می باشند.
• تشخیص دقیق غذایی که موجب آلرژی شما شده است، بسیار بحث برانگیز می باشد.

آلرژی به مواد غذایی

آلرژی به مواد غذایی

علت آلرژی به مواد غذایی چیست؟

در خصوص آلرژی به مواد غذایی، سیستم ایمنی بدن شما پروتئین خاصی در برخی از مواد غذایی را به عنوان یک ماده مضر شناسایی کرده و برای مقابله با آن هیستامین ترشح می کند.
زمانیکه ماده غذایی که موجب واکنش آلرژیک در بدن شما شده است مصرف می گردد، آنتی بادی ها برای مقابله با آن آماده شده و برای واکنش سریع مهیا می گردند. هیستامین سبب گشاد شدن رگ های خونی و تورم پوست شما می شوند. این عارضه همچنین بر روی سیستم عصبی تأثیر منفی گذاشته و خارش پوست را به همراه می آورد. آبریزش بینی، خارش و سوزش پوست همگی از عوارض آلرژی به مواد غذایی هستند.

علائم آلرژی به مواد غذایی

علائم آلرژی به مواد غذایی می توانند شدید و یا ملایم باشند و به صورت فرد به فرد متفاوت است. تمامی افراد موارد ذیل را در حین واکنش آلرژیک تجربه نمی کنند ولی مواردی که به آنها خواهیم پرداخت، نسبت به سایر موارد رایج تر می باشند:
• خارش در ناحیه گلو و دهان
• احساس سوزش بر روی لب ها و دهان
• لب ها و صورت ممکن است تورم نمایند
•قرمزی و دانه های پوستی
• بر روی سطح پوست ممکن است خارش هایی به وجود آمده و لک شود.
• اسهال
• آبریزش بینی
• آبریزش و اشکی شدن چشم ها
• حالت تهوع و استفراغ
• خستگی و کسالت
در برخی موارد این علائم تشدید شده و به شوک آنافیلاکسی ختم می شود. آنافیلاکسی به معنای واکنش شدید آلرژیک می باشد. این علائم معمولاً اندکی پس از مصرف ماده غذایی آلرژی زا بروز کرده و چند ساعتی به طول می انجامد.در آنافیلاکسی عوارض ناشی از آلرژی به مواد غذایی به شدت رو به وخامت می رود. در ذیل به برخی از این علائم اشاره می نماییم:
• کاهش فشار خون
• احساس دلهره و ترس
• خارش شدید گلو
• استفراغ
• مشکلات و اختلالات تنفسی که به مرور زمان بدتر نیز می شوند.
• خارش شدید پوست که می تواند در تمام بدن پخش شود.
• عطسه
• آبریزش چشم و بینی
• افزایش شدید ضربان قلب
• تورم شدید در نواحی گلو، لب، صورت و دهان
• از دست دادن هوشیاری
• برخی از مواد غذایی که موجب واکنش های آلرژیک در برخی افراد می شوند

در ذیل به برخی از مواد غذایی که موجب برانگیختن 90 درصد از واکنش های آلرژیک به مواد غذایی می شوند، اشاره می نماییم:
• تخم مرغ
• ماهی
• شیر
• مغزهایی که از درخت کنده می شوند مانند بادام
• بادام زمینی
• صدف
• سویا
• گندم

تشخیص آلرژی به مواد غذایی

واکنش های آلرژیک نسبت به مواد غذایی معمولاً به پخته یا خام بودن و طریقه مصرف این مواد ارتباط دارند. برای تشخیص آلرژی به مواد غذایی، فوق تخصص آلرژی وضعیت شما را در خصوص ابتلا به آسم و تب یونجه بررسی می کند. در ذیل به برخی از روش های تشخیص آلرژی به مواد غذایی اشاره می نماییم:

تست حساسیت پوستی

قسمت های مختلف پوست بازو شماره گذاری شده و بر روی هر کدام از شماره ها ماده غذایی خاص قرار داده می شود. هر گونه واکنش شامل خارش، قرمزی و تورم ثبت می شود. ممکن است فوق تخصص آلرژی به منظور کسب اطمینان بیش تر آزمایش های دیگری را تجویز نماید.

آزمایش خون

از بیماران نمونه خونی گرفته می شود و آنتی بادی های IgE که در مقابل مصرف برخی از غذاها تولید می شوند، مورد بررسی قرار می گیرند.

حذف ماده غذایی

مصرف برخی از غذاهایی که مشکوک به ایجاد حساسیت در بدن هستند، به منظور بررسی ایجاد واکنش در بدن برای 4 الی 6 هفته محدود می شوند. پس از گذشت این دوران مصرف غذاها از سر گرفته شده و امکان بازگشت بیماری ارزیابی می گردد.
حذف ماده غذایی برای دوران محدود می بایست تحت نظر پزشک فوق تخصص صورت پذیرد. خط زدن مواد مفید از برنامه غذایی نباید دامنه وسیعی از مواد غذایی را در بر گیرد.

گزارش از مواد غذایی مصرفی روزانه

در این روش بیماران تمام مواد غذایی مصرفی روزانه خود را یادداشت می کنند و در جلسات معاینه با پزشک فوق تخصص آلرژی گزارش می نمایند.

چالش بررسی ماده غذایی آلرژی زا با چشمان بسته

این ارزیابی بسیار دقیق است. پزشک فوق تخصص مواد غذایی مختلفی به بیمار می دهد. یکی از این مواد غذایی، ماده غذایی است که مشکوک به آلرژی زا بودن می باشد. بیمار مورد نظر هر کدام این مواد را مصرف کرده و واکنش های وی به طور مستقیم مورد ارزیابی قرار می گیرد.
منظور از چشمان بسته در این آزمایش آن است که بیمار ماده غذایی که به آن آلرژی دارد را نمی شناسد. اهمیت این آزمایش به این خاطر است که بیماران مختلف واکنش های متفاوتی به هر ماده غذایی نشان می دهند. این آزمایش می بایست توسط پزشک فوق تخصص آلرژی و کلینیک های مجهز صورت پذیرد.

دکتر یعقوب محبوبی اسکوئی فوق تخصص آلرژی، آسم و ایمونولوژی بالینی با بهره گیری از بروزترین متدهای علمی دنیا به تشخیص و بهبود علائم آلرژی و آسم می پردازد. شما می توانید جهت کسب اطلاعات بیش تر با شماره تلفن های 26702070-26703670 تماس حاصل نمایید و یا به آدرس اینستاگرام مراجعه کنید.

درمان آلرژی به مواد غذایی

زمانیکه فوق تخصص آلرژی از وجود آلرژی به مواد غذایی اطمینان حاصل نمود، ممکن است داروهای ذیل را برای شما تجویز نماید:

مصرف آنتی هیستامین

این دارو به صورت ژل، مایع و قرص وجود دارد. آنتی هیستامین معمولاً برای افرادی با شدت آلرژی متوسط و یا مدیریت آلرژی تجویز می شود. هیستامین ماده ای است که در مواجه با ماده آلرژی زا توسط بدن تولید می شود و آنتی هیستامین دارویی است که می تواند واکنش ها به مواد آلرژن را متوقف نماید.

مصرف اپی نفرین یا آدرنالین

اپی نفرین معمولاً برای افرادی که واکنش شدید تری نسبت به مواد غذایی نشان می دهند (شوک آنافیلاکسی) تجویز می شود. این دارو می تواند با تسریع بخشیدن به جریان خون، فشار خون را بالا نگه دارد و راه های تنفسی را باز نگه دارد.

منبع:

Source: https://www.medicalnewstoday.com/articles/14384.php

پاسخ

Call Now Button